Rollators op Kreta

blog 5 foto 1

blog 5 foto 2

Vanuit Alagni op weg naar een lunch in Kato Brisi op een paar kilometer rijden. Een taverna in een lommerrijke en idyllische setting. In het kabbelende water eenden en ganzen. Het pluimvee loopt tussen de tafels door. Een groep 80-jarigen is met een bus en enige begeleiders voor een drankje neergestreken bij de taverna. Ze hebben erg veel plezier en hebben zojuist een klooster in de omgeving bezocht. Mag ik een foto maken? Graag!  Ze gaan er vol trots eens even echt voor staan. O ja, verschillende ouderen hadden wel ondersteuning of een begeleidende  hand nodig maar ik heb er niet één gezien met een rollator!

El Greco

blog 4

De beroemde kunstschilder Dominico Theotokopoulo, beter bekend als El Greco (1541-1614) en geboren op Kreta inspireerde Lyrarakis om in 2014 op zijn 400ste sterfjaar in een eerbetoon aan hem om een witte en rode Magnum te produceren in een kleine oplage. De witte Magnum is gemaakt van 100% Vilana met 14% alcohol. Op het etiket “Mount Sinaï”. De rode Magnum is gemaakt van Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot van 2010 met 13% alcohol. Op het etiket “St. Peter and St. Paul”.

Merel & Ruud

 

 

 

 

Druiven en rozen?

blog 3 foto 1

blog 3 foto 2
Het wijnlandgoed in Alagni ligt zo’n 20 km ten zuidoosten van Heraklion. De ontwikkeling van de trossen is hier verder landinwaarts ongeveer twee weken later dan aan de kust. Bij verschillende rijen druivenranken zien we rozenstruiken staan. Die rozenstruiken blijken een duidelijke functie te hebben, namelijk ze waarschuwen bij een naderende ziekte van de druivenranken. De rozen worden eerder ziek dan de druiven. Er kan dan nog worden ingegrepen.

Merel & Ruud

 

Verjuice

blog 2 foto 1

blog 2 foto 2

blog 2 foto 3
In juli worden de overbodige druiventrossen weg geknipt om de overblijvende trossen beter te laten ontwikkelen. Kwaliteit voor kwantiteit. Lyrarakis wilde iets met deze onrijpe druiventrossen gaan doen en deze ontwikkelen tot een nieuw product. Dit werd VERJUICE, een niet gefermenteerd sap van onrijpe druiven. Geen azijn want dan zou het een andere zuurgraad moeten hebben. Breed inzetbaar in de keuken. Op de open dag van Lyrarakis op 1 juni 2014 waren verschillende toepassingen te proeven van hartig tot zoet. Mogelijk gaat Kretawijnen deze verjuice aan het assortiment toevoegen.

Merel & Ruud

Antieke druivenpers

blog 1 foto 2

blog 1 foto 1

blog 3 foto 3
Zondag 1 juni 2014, open dag bij Lyrarakis estate in Alagni op Kreta. Eerst een excursie naar een natuurlijke wijnpers tegen de heuvel buiten het dorp gesitueerd. Knap hoe met stenen en hout in de 14de eeuw een wijnpers werd geconstrueerd. Via een helling kwam de most in een uitgehouwen bak die kon worden afgesloten met stenen platen.

Merel & Ruud

Asperges en Cuvee Grande Colline

asperges 2LYRARAKIS-CUVEE-GRANDE

Het asperge seizoen is weer in volle gang en bij dit heerlijke witte goud hoort natuurlijk ook een mooie wijn. De klassieke traditie van asperges en Pinot Blanc is natuurlijk altijd goed. Maar voor wat meer uitdaging en spanning kan je ook kiezen voor een Kretense wijn.

Wij hebben een hele mooie Cuvee Grande Colline in het assortiment. Dit is een wijn van 60% Vilana een inheemse druif, 30% Muscat en 10% Sauvignon Blanc. De Muscat druif is perfect voor bij de asperges vanwege het kleine zoetje in de afdronk.

Merel en Ruud

 

 

Oosterscheldekreeft en Kretawijnen een pracht stel!

kreeft1kreeft3

kreeft2

Oosterscheldekreeft is uniek en een pracht Zeeuws product van hoge kwaliteit.

Onze gedachte was: daar past beslist één van onze mooie wijnen bij.
Dit wilden we zeker weten.

In het schilderachtige dorp Yerseke  met de vele binnendijkse oesterputten en de vele doorkijkjes op de Oosterschelde

op het terras van Nolet’s Vistro, www.vistro.nl genoten wij van een hele bijzondere lunch met pure Zeeuwse Zilte Zaligheden.

Wij begonnen met een halve Oosterscheldekreeft naturel begeleidt door boterzachte zeekraal met onze Plyto.

De Plyto, gemaakt van een echte Kretense druif, is een mooie zachte, elegante wijn. Het zachte fruit in de wijn gaat mooi samen met de natuurlijke smaak van de kreeft.

Daarna een halve gegrilde Oosterscheldekreeft met zeeaster met onze Assyrtiko.
Deze wijn heeft mooie citrus tonen in de smaak en een levendige zuurgraad. De rondheid van de wijn gaat mooi samen met de smaak van de gegrilde kreeft.

Wow, wat een smaaksensatie, het was: Super, Top, Poli nostimo ofwel Verrukkelijk!

Onze conclusie: Oosterscheldekreeft en Kretawijnen een pracht stel!

Met grote dank aan Marieke Nolet dat wij de wijnen mochten opsturen zodat wij deze gekoeld konden drinken.

Wij zijn een mooie culinaire ervaring rijker!

Merel & Ruud

Grieks Pasen

kretaeieren rikke tik

merel spit

Kalo Pascha, goede Pasen!

Dit jaar valt het Griekse Pasen tegelijk met ons Pasen.

Ik heb een keer het Griekse Paasfeest meegemaakt in 2002 op het Cycladeneiland Santorini. Ik was toen 13 jaar.

Wat een geweldige belevenis was dat. De kerkdienst was op Paaszaterdag  ‘s nachts het vuurwerk en de volgende dag Pasen

We liepen op de boulevard van Kamari op Santorini,  mijn zus Jasmijn en ik vonden het geweldig  overal de geur van verse kruiden en al die lammeren aan het spit.

Ik mocht aan het spit draaien op het strand. Aan mijn spit kokoretsi, dit zijn de ingewanden van de lammeren en schapen die aan het spit worden geroosterd, een echte Paasspecialiteit.

Pasen wordt in Griekenland altijd groots gevierd, hele families gezellig met z’n allen aan grote tafels, samen eten en drinken.  Ook wij werden uitgenodigd bij een Griekse familie, het was één groot feest. In Griekenland worden de paaseieren altijd rood geschilderd, het symboliseert het bloed van Jezus.

Zo ook kennen ze het eitje tikken net zoals bij ons. Wij tikken in gedachten ons eitje met al onze Griekse vrienden en Nederlandse vrienden. Hun liedje ken ik niet wel ons liedje:

Rikketikketik,

Jij en ik,

Eitje groot,

Eitje klein,

Wie zal de koning zijn?

 

Wie zal de koning zijn? Natuurlijk Kretawijnen, het kroontje staat er al op, haha. Ook namens Ruud een Kalo Pascha.

Met vriendelijke wijngroet, Merel

Bezoek van Lida Alexopoulou

DSC_0100DSC_0101 (1)

Bezoek van Lida Alexopoulou van Elounda Island Villas

Lida exposeerde in maart in Wijk bij Duurstede en bracht kort geleden een bezoek aan ons.  Zij gaf mij een mooi symbolisch cadeau voor het starten van Kretawijnen. Het Griekse oog staat voor bescherming. Je mag het niet zelf kopen maar je kan het  alleen van iemand krijgen.
Op het schiereiland Kolokytha, in de buurt van het beroemde eiland Spinalonga op Kreta en met een prachtig uitzicht op Elounda dat bekend is van de serie: “Who pays the ferryman”, staat Elounda Island Villas van beeldend kunstenaar Lida Alexopoulou.

Voor meer informatie zie www.eloundaisland.gr

Dank aan Netwerkbureau Groeier! en Wijnimport J.Bart.

GroeierLogo11j bart

Onze website is mogelijk gemaakt door Netwerkbureau Groeier! gevestigd te Zwaag.
Dit nog jonge team heeft fantastisch werk geleverd. Wij zijn dan ook dankbaar voor het opleveren van een mooie, moderne website die ook op een tablet en smartphone prima leesbaar is.
De impressie foto’s op de site zijn mogelijk gemaakt door wijnimport J. Bart, gevestigd in het Fort Benoorden Purmerend (Unesco Werelderfgoed) te Zuidoostbeemster. Het fort maakt deel uit van de beroemde “Stelling van Amsterdam”. Dat wij op deze prachtige locatie en in het fort een fotoshoot mochten maken vinden wij echt geweldig. Henk Bart ontzettend bedankt voor jouw gastvrijheid, klasse!

Merel & Ruud

 

Link hier voor Netwerkbureau Groeier

Link hier voor Wijnimport J.Bart