Wine taste Experience op locatie, de Lyrarakis dames kijken uit naar jouw komst!

Afgelopen maart waren Ruud en ik op Kreta en hebben wij genoten van de prachtige lente.
De lucht was strak blauw en in de verte op de bergen lag heel veel sneeuw.
De druivenstokken stonden nog helemaal kaal maar vol trots in een zee van bloemen.
Ongelooflijk eigenlijk dat in zo’n korte tijd deze stokken straks schitterende grote trossen druiven zullen dragen.
Ook dit seizoen worden de druiven weer met noeste arbeid en heel veel liefde door de wijnboeren geteeld én zullen de wijnmakers met evenveel liefde deze druiven gaan bottelen tot elegante wijnen. Natuurlijk dit alles met behulp van Gaia, Moeder Aarde, die ons heel veel schenkt.

Dat niet iedere druif hetzelfde is, kunnen we goed zien in het buitenmuseum van familiewijnhuis Lyrarakis. Bij elke druif zie je een foto van de druiventros met beschrijving van de druif en in welke wijngaard deze staat. Als je op Kreta bent, kun je zelf ook deze druiven gaan bewonderen.
Hoe klein of groot ze zullen zijn is natuurlijk afhankelijk van welk moment in het seizoen je deze mooie ‘kinderen van de zon’ gaat ontmoeten.

‘Wines of Crete’ organiseert ook dit jaar weer ‘Open Doors’ op 18 en 19 mei aanstaande. De meeste wijnhuizen nemen hier aan deel en hun programma zal zeker op hun website verschijnen.
Deelname aan de Open Doors is vrij toegankelijk.
Wat zeker een onvergetelijke ervaring zal zijn, deze kan ik je dan ook van harte aanbevelen, is deelname aan een wijnexcursie en deze hoeft echt geen tientjes te kosten. Bij Lyrarakis kun je zelf kiezen welke tour je wilt, hoeveel wijnen je wilt proeven, met of zonder hapjes maar altijd wel met een rondleiding in de wijngaard en heel belangrijk het bezoek aan het buitenmuseum.
Ofwel: Creëer je eigen wijnproeverij. Vooraf kun je reserveren, zie www.lyrarakis.com
Je kunt er ook spontaan heen gaan, maar denk dan even aan de wijntours die vanaf het proeflokaal starten met een wandeling in de wijngaard om 11-13-15 en 17 uur dagelijks, niet op zondag.
De dames van het wijnhuis Lyrarakis, houden heel van hun job, ze kunnen prachtig vertellen en ze gaan graag met je aan de wandel door de wijngaard en laten vol trots het buiten wijnmuseum zien om je vervolgens een aantal wijnen te laten proeven. Ik zeg dan ook: Zeker doen!!!

Geniet van je vakantie op Kreta, geniet van de natuur, de gastvrije Kretenzers, hun pure gezonde gerechten altijd bereid met de gezonde olijfolie gemaakt van de piepkleine Koroneiki olijven en geniet vooral van hun pure met liefde gemaakte wijnen, yamas/proost!

Καλό Πάσχα!

 

Kalo Pascha, vrolijk Pasen!

Zondag 28 april is het Grieks Pasen. Wat Kerstmis voor ons is, is Pasen voor Griekenland.
Dit wordt in Griekenland dan ook altijd groots gevierd.
Hele families gezellig met z’n allen samen eten en drinken aan grote tafels. Het is dan ook echt een familiefeest en vele Grieken gaan terug naar hun geboorteplaats. Zo ook vele Griekse Nederlanders met hun partners mogen graag afreizen naar hun geboorteplaats om daar Pasen te vieren.
Wij hopen voor al onze vrienden op Kreta dat de gure wind inmiddels is gaan liggen en dat de zon volop is gaan schijnen zodat het gezellig samenzijn buiten gevierd kan worden.

De orthodoxe christenen verven voor het paasfeest de gekookte eieren rood.
Rood is de kleur van leven en overwinning en het ei staat bij christenen symbool voor het eeuwige leven na de dood. Het is ook symbool voor vruchtbaarheid en legt de link met het begin van de lente.

In Griekenland kennen ze ook het eitje tikken net zoals bij ons.
Wij tikken in gedachten ons eitje met al onze Griekse vrienden.
Hun liedje kennen we niet wel ons liedje:

Rikketikketik,
Jij en ik,
Eitje groot,
Eitje klein,
Wie zal de koning zijn?

Wie zal de koning zijn?
Dat is niet zo moeilijk. Kretawijnen natuurlijk, het kroontje staat er al op, haha.

Wij heffen het glas op onze partners in wijn op Kreta en in NL, op al onze Griekse vrienden, hun partners en kinderen op Kreta, in Athene, de Zagori, op de Peloponnesos, de Pilion en natuurlijk in NL zo ook op al onze wijnvrienden waar dan ook met een Kalo Pascha wijngroet en yamas/proost!

Merel & Ruud

Grieks is overal!

Afgelopen zondag mochten wij wijn schenken op de Lychnaridag.
Een feestelijke bijeenkomst mét boekpresentatie georganiseerd door de uitgever Boudewijn Boer voor alle makers van het magazine Lychnari. Voor degenen die Lychnari niet kennen.
Lychnari is hét tijdschrift over hedendaags Griekenland.

Het boek wat gepresenteerd werd:

Van Alfa tot Zeus, Nieuwgrieks in taalverhalen voor beginners en gevorderden van
Pavlos Emmanouilidis

Pavlos kan prachtig vertellen. Zelfs bij zijn presentatie hing iedereen aan zijn lippen.
Van elk onderwerp weet hij wel een taalverhaal te maken: de boekenkast, een park, met dichters, een museum, straatnamen, eilanden, winkels het tuincentrum en zeg het maar.
Grieks is overal!

’s Avonds thuisgekomen hebben we het boek al even doorgebladerd.
Het is een boek met veel foto’s.

Niet alleen interessant en leerzaam maar vooral ook heel leuk en zelfs grappig geschreven.
Vooral Griekenland liefhebbers zullen blij worden van dit leuke toegankelijke boek wat een taalreis op zich is. Van dit boek word je écht blij!
Graag verwijzen wij al onze wijnvrienden naar het persbericht van dit fraaie boek. Grote kans dat jullie net zo enthousiast worden als wij.
Bij ons gaat het boek dan ook absoluut mee in de koffer.
Wij voelden ons vereerd dat we erbij waren en deze bevlogen auteur hebben ontmoet.
Dat vele Griekenland liefhebbers Van Alfa tot Zeus tot zich mogen nemen.
Pavlos van harte gefeliciteerd met dit prachtige boek!

 

       

Vol trots presenteren wij het Vegan keurmerk in onze webshop

 

 

Vanaf nu zien jullie in onze webshop bij de meeste wijnen dit  Vegan logo staan omdat bijna alle wijnen van ons familiewijnhuis Lyrarakis officieel “Veganistisch” zijn gecertificeerd.
Lyrarakis was hiermee het eerste Griekse wijnhuis met deze certificatie sinds de zomer van 2018.

Lyrarakis wijnen zijn Vegan & Duurzaam!

Als we dit hardop zeggen dan is meestal de eerste reactie: “Hoezo vegan, wijn is toch altijd vegan?”
Wijn is niet altijd diervrij, omdat dierlijke producten zoals gelatine (dierlijke eiwitten),
caseïne (melkeiwit), vislijm (viseiwit) enzovoort kunnen worden gebruikt bij het zuiveren van de wijn.
De Lyrarakis wijnmakers gebruiken nooit dergelijke producten of andere dierlijke bijproducten in welke fase van de wijnproductie dan ook.
Indien nodig gebruiken ze alleen op mineralen en planten gebaseerde reinigingsmiddelen zoals bentoniet*, plantaardige eiwitten (aardappelen, erwten enz.) en wijnmoer*.
Lyrarakis vindt het heel belangrijk om transparant te zijn naar hun partners/klanten en wijnliefhebbers en daarom hebben ze deze certificering nagestreefd, ook al volgen ze al vele jaren veganistische productie-principes. Deze wijnen zijn vegan-gecertificeerd door Swissveg.

* Bentoniet = in de natuur voorkomende natrium kleisoort
* Wijnmoer = droesem van de wijn / wijndrab

Voor verificatie zie de technical sheets van de wijnen op www.lyrarakis.com

LYRARAKIS LIATIKO AGGELIS 2016 MET EEN BUITENGEWOON ZELDZAME HOGE SMAAKINTENSITEIT, EEN NIEUWE “PAREL” IN ONS WIJNASSORTIMENT

 

 

We waren een beetje huiverig om deze wijn Nederlandse wijnliefhebbers te laten proeven, maar wat bleek de Liatiko Aggelis was dé favoriete wijn op onze wijnproeverij afgelopen 24 november bij WIJN & KUNST in Den Haag. Een hele goede inschatting van Edwin van Velzen, registervinoloog om deze wijn te laten proeven.
Afgelopen week in The Financial Times:
Jancis Robinson is “Dreaming of a red (wine) Christmas” waartoe ook de Liatiko Aggelis behoort.
Ons familiewijnhuis Lyrarakis voelt zich heel vereerd en ook heel trots met dit mooie Kerstcadeau.
Wij ook omdat wij deze wijn in Nederland kunnen en mogen aanbieden gelet op de beperkte productie. Ook te koop bij Wijn & Kunst in Den Haag.

Afzonderlijk te lezen een inhoudelijk interessant verhaal over deze Liatiko Aggelis 2016 in “Greek Wine World” met foto’s van de Liatiko druif en de vaten.

Beschrijving in het kort.

Druivensoort
100% Liatiko. De Aggelis wijngaard is geplant op inheemse wortels van ruim 80 jaar oud en herbergt de hoogtepunten en rijkdom van Oost-Kreta. De lage opbrengsten leiden tot kleine druiven met een buitengewoon uitzonderlijke hoge smaakintensiteit.

Vinificatie
De trossen worden in z’n geheel gefermenteerd in open eiken vaten. Door de natuurlijke micro-flora en de fermentatie ontwikkelt zich een zeldzame, zelfvoorzienende wijn die rijpt in 9 jaar oude eiken vaten voor ongeveer 4 maanden.

Kenmerken
Licht rode kleur. Complexe rijpe aroma’s van bessen en verse vijgen met een vleugje van appel en aardse tonen. Gebalanceerde structuur met frisse zuurtonen en een ferme intense afdronk van rijpe tannines. Alcohol percentage: 14 %
Combinatie met kruidige en gegrilde gerechten.
Nu bestellen is voor de Kerstdagen in huis.

Met feestelijke wijngroet,

Merel en Ruud
www.kretawijnen.nl

 

Vilana 2018

Vilana 2018 net binnen. Kakelvers en smaakt verrukkelijk, Yamas/Proost!

Kretawijnen bij Wijn & Kunst in Den Haag

Je bent van harte welkom op Zaterdag 24 november aanstaande.
Je kunt binnen wandelen van 14:00 tot 18:00 uur. Houd er rekening mee dat er vele wijnen te proeven zijn.
Wij laten je 12 wijnen proeven die met noeste arbeid en veel liefde zijn gemaakt door de wijnboeren van Kreta.
Wijn & Kunst laat je wijnen proeven uit Georgië, ook een land met een eeuwenoude wijncultuur. Tevens kun je kennismaken met natuurzuivere oranjewijnen.
En geloof ons, elke fles wijn heeft zijn eigen verhaal en wij vertellen je dit verhaal heel
graag op de unieke locatie in Wijnspeciaalzaak & Kunstgalerie, kortweg genoemd: Wijn & Kunst.
Er zijn geen kosten verbonden aan deze wijnproeverij.
Als je wijn bestelt, zorgen wij ervoor dat je deze wijn ruim voor de feestdagen in huis zult hebben. Bij een bestelling van 6 flessen of meer brengen wij de wijn zonder bezorgkosten bij je thuis.
Wij ontmoeten je weer graag op zaterdag 24 november aanstaande. Een plek waar passie voor smaak en beleving samenkomen.

Met alvast een feestelijke wijngroet van Merel & Ruud
en natuurlijk ook van Edwin & Paul

Aan alle wijnliefhebbers die wij hebben ontmoet op het WijnWeekendWestfriesland

Met groot plezier kijken wij terug op de Wine Taste Experience van 3 & 4 november in
het sfeervolle Groene Kerkje van Lambertschaag.

WijnWeekendWestfriesland was voor ons:
? Opnieuw ontmoeten van wijnliefhebbers die we al kennen van andere
wijnproeverijen. Enorm leuk jullie weer ontmoet te hebben!
? Zo speciaal om nieuwe wijnliefhebbers ontmoet te hebben die
ook met ons op wijnreis zijn gegaan en die zich hebben laten verrassen en
genoten hebben van het proeven van vele elegante wijnen gemaakt van
overwegend authentiek, bijna verloren gegane, lokale druivenrassen;
? Dank allemaal voor jullie bezoek aan ons.
Jullie reacties waren zo spontaan, enthousiast en soms hartverwarmend!
Niet alleen met ons maar zelfs wijnliefhebbers onder elkaar. Leuk om dit mee te maken.
? Hartelijk dank voor jullie mooie bestellingen,
die de meeste van jullie inmiddels thuis hebben ontvangen.

Geniet van deze mooie “kinderen van de zon”.

Saúde / Santé / Yamas / Proost!
Alvast een hele mooie feestelijke december maand en graag tot ziens
op het WijnWeekendWestfriesland 2019 of, indien gewenst, eerder via

Júlia & Sandor                                          Jaap, Jan & Pieter              Merel & Ruud
? www.sandorwineimport.nl             ? www.wijndijck.nl           ? www.kretawijnen.nl

 

 

In de wijnbijbel “Wine Grapes” van Jancis Robinson e.a. worden 1.368 druivensoorten beschreven die voorkomen over de hele wereld. Het DNA van elke druif wordt één keer beschreven.
Voor de beeldvorming: De Sauvignon Blanc, Chardonnay, Syrah en Merlot druif, kennen we allemaal.
Deze druif wordt verbouwd op vele plekken in de wereld. In Frankrijk, Spanje, Zuid-Afrika, Australië en nog vele landen meer. Maar de druif zelf wordt één keer beschreven.

In “Wine Grapes” staan 7 authentieke Kretenzer druiven benoemd met de verwijzing naar ons familiewijnhuis Lyrarakis.
Het zijn de druiven: Vidiano, Plyto, Dafni, Thrapsathiri, Vilana, Kotsifali en Mandilari.
In de volgende “Wine Grapes” zullen beslist nog een paar authentieke druivenrassen van Lyrarakis worden opgenomen en beschreven gelet op de hoge waarderingen van Jancis Robinson vorige week.
Het betreffen, zie foto: Liatiko Aggelis 2016 en Melissaki Gerodeti 2017.
De Dafni, Kotsifali, Mandilari en Vilana staan al in “Wine Grapes” en worden nu ook weer hoog gewaardeerd.
De Lyrarakis Red en de Symbolo zijn een blend van verschillende druiven evenals de Liastos sweet white wine (voorheen Malvasia).

Dat de smaak van deze wijnen uniek is weten inmiddels vele wijnliefhebbers.
Een smaak die je nergens anders op de wereld vindt. Het is niet alleen de inheemse druif maar ook de grondsoort, het klimaat en de ligging die de smaak beïnvloeden. Kreta kent een bijzondere biodiversiteit.
Dit in combinatie met de filosofie van het familiewijnhuis Lyrarakis met de sleutelwoorden: blijvend investeren met geduld, vlijt en tijd. Ingrediënten voor een hoge kwaliteit en voor een smaakvolle toekomst.

Van de bovengenoemde 9 wijnen, hebben wij 8 wijnen in ons assortiment.
De Liatiko Aggelis € 15,95 zo ook de Liatiko Kedros rosé € 14,95 staan niet in onze webshop maar we hebben deze wel op voorraad. Indien je deze zou willen hebben graag mailen op info@kretawijnen.nl
De Vilana Pirovolikes hebben we (nog) niet in ons assortiment.

Wij heffen het glas op deze mooie waarderingen van Jancis Robinson met onze woorden:
Geniet van deze hele mooie “kinderen van de zon”. Yamas / Proost!

Nazomeren Niedorp 18 & 19 Augustus

Nazomeren in Niedorp op zaterdag 18 en
zondag 19 augustus 2018 van 10.00 – 17.00 uur.
Kretawijnen is erbij in de kerk van Haringhuizen.
Kom proeven en maak kennis met onze wijnen.